En søgemaskine hjælper dig med at søge efter den information, du skal bruge. Det eneste man skal gøre er, at skrive eller indtale det, man gerne vil finde information om. Du kan finde søgemaskiner på de fleste hjemmesider efterhånden, hvor man kun kan søge efter det, der står om på hjemmesiden. Hvis du f.eks. er på en hjemmeside med mobiltelefoner, så kan du ikke søge efter sådan noget som børnetøj eller vandreudstyr. De mest alment kendte søgemaskiner er dog dem, hvor man kan søge alt på.
Kan man søge forkert?
Det afhænger naturligvis af, hvad man gerne vil søge efter. Mange gange søger man efter noget, som man tror er ligetil at få et svar på, men så dukker der en hel masse artikler op, hvorefter man ikke hurtigt kan finde frem til det helt konkrete, man gerne vil vide. Det kan også være, at der slet ikke dukker nogen artikler op om det, du gerne vil have svar på. Men hvordan skal man så søge? Forsøg at være meget konkret i din søgning. Hvis du f.eks. søger efter biografbilletter i en bestemt by, så skriv ikke ’biografbilletter’, men ’biografbilletter Odense’ eksempelvis. Og “sovshvid” er måske lige forkert nok til at finde “Sous vide” resultater.
De mest kendte søgemaskiner
Google: Alle mennesker, der har set en computer før, kender til Google. Om ikke andet kender de bare ordet ’Google’. Ofte hører man en sætning som ”Lad mig Google det for dig”, når nogen vil indikere, at svaret er nemt lige at finde på Google, frem for at man skal spørge andre om det. Google har altså altid svaret på dine spørgsmål. Det er dog ikke altid, at det er lige nemt at finde det præcise svar, som man leder efter, da Google som regel kommer op med en hel masse eksempler eller artikler om dét, du søger efter. Man kender også til historierne om folk, der altid lige skal Google dét de fejler og pludselig får svaret om, at de har en eller anden alvorlig sygdom på baggrund af de symptomer, der kan blive listet op på f.eks. Netdoktor. Oftest handler det dog heldigvis blot om noget omgangssyge eller influenza.
Yahoo: En søgemaskine, der også bliver brugt i høj grad, er Yahoo. Yahoo var engang meget udbredt blandt folk, især da det kom til i 1995 og indtil start 00’erne. Det fungerede både som en søgemaskine, som et e-mail-system, der var en hel side dedikeret til finans og en hel side til vejret. Det eksisterer stadig, men da Yahoo havde sin storhedstid, var det især banebrydende med så mange funktioner.
Mærkelige ting, folk har søgt efter
Igennem årene har søgemaskinerne efterhånden gennemgået en masse mærkværdige søgninger, hvor man nok har været nødt til at kende sammenhængen, for at kunne forstå, hvorfor nogen ville søge efter dette. Noget kan have sammenhæng med en opgave, man skal lave i skolen eller måske på arbejdet. Noget andet har måske sammenhæng med film eller tv-klip, man har set.
– Hvilken slags alkohol kan slå dig ihjel?
– En bunke møg
– En usand historie om et shoppingcenter
– Hvordan bliver man en havfrue?
– Frugt privat filter
– Er det en abe?
– Hvem har flyttet min ost?
– Solsystemet igen plaget af tyve
– Kat i mine bukser
– Hvorfor hader hun mig?